tanda tanda kanser usus

tanda tanda kanser usus

tanda tanda kanser usus

Haemorrhoids Can Be Spotted with 2 Simple Steps!

Haemorrhoids Can Be Spotted with 2 Simple Steps!

tanda tanda kanser usus

tanda tanda kanser usus

tanda tanda kanser usus

tanda tanda kanser usus

tanda tanda kanser usus

tanda tanda kanser usus

Pakar Bedah Kolorektal, Pantai Hospital Kuala Lumpur (PHKL)

PENDARAHAN lubang dubur adalah pengalaman yang sangat menggerunkan untuk sesiapa sahaja.

Ia bukan saja boleh berlaku apabila seseorang itu membuang air besar, tetapi boleh juga pada bila-bila masa sahaja.

Makanan yang dikunyah dan ditelan akan memasuki esofagus dan kemudian masuk ke perut.

Di bahagian perut, makanan dicernakan oleh asid dan enzim sebelum ditolak ke dalam usus kecil yang panjangnya lebih kurang enam meter.

Dari situ, makanan akan ke usus besar atau kolon di mana kebanyakan air dalam usus diserap balik.

Hasilnya adalah najis yang dikeluarkan ke penghujung kolon. Bahagian penghujung ini dikenali sebagai rektum. Di situlah najis terkumpul sebelum di buang keluar dari lubang dubur.

Pendarahan yang keluar dari lubang dubur boleh berpunca dari mana-mana bahagian saluran pemakanan.

Bagaimanapun, bahagian usus yang sering berlaku pendarahan adalah kolon dan rektum disebabkan oleh penyakit diverticula, kanser, buasir dan fissure.

Mari kita bincang setiap penyakit diatas dengan lebih mendalam.

Terdapat banyak sebab pendarahan boleh berlaku dan minggu ini saya akan membincangkan punca pendarahan yang selalu dihadapi pesakit.

Sebelum itu, saya ingin menerangkan semula anatomi usus besar dan dubur.

Saluran pemakanan manusia bermula dari mulut.

WSM Medic

๐“๐š๐ง๐๐š-๐ญ๐š๐ง๐๐š ๐๐ฎ๐š๐ฌ๐ข๐ซ ๐’๐ž๐ฉ๐ž๐ซ๐ญ๐ข ๐๐š๐ฃ๐ข๐ฌ ๐๐ž๐ซ๐๐š๐ซ๐š๐ก ๐’๐š๐ฆ๐š ๐’๐ž๐ฉ๐ž๐ซ๐ญ๐ข ๐Š๐š๐ง๐ฌ๐ž๐ซ ๐”๐ฌ๐ฎ๐ฌ!

Tanda-tanda buasir seperti najis berdarah adalah agak sama dengan Kanser Usus (Kanser Kolon). Maka, daripada kita rawat sendiri sebagai buasir, memang penting untuk kita berjumpa dengan doktor pada peringkat awal, supaya kita benar – benar tahu apakah masalah sebenarnya yang menyebabkan pendarahan itu. Kerana pendarahan itu berkemungkinan disebabkan oleh masalah lain yang lebih serius seperti Kanser Usus!

Pakar Perunding Kanan Pembedahan Kolorektal, PPUM, Prof. Dr. April Camilla Roslani, berkongsi pengalamannya, di mana ada dikalangan pesakit beliau yang menghidap penyakit Kanser Usus di tahap yang sudah serius, pesakit terlepas peluang awal untuk merawat Kanser Usus, sebab pesakit terkeliru, dan menyangka gejala-gejala pendarahan itu adalah disebabkan oleh buasir, dan terus menjalani rawatan sendiri sebagai buasir.

Untuk mengelakkan kejadian seperti ini daripada berlaku, adalah penting sebelum penyakit menjadi lebih kritikal, ada baiknya kita mendapatkan pandangan daripada doktor, supaya menjalani pemeriksaan awal atau ujian yang sesuai (seperti Kolonoskop dan lain-lain) untuk medapatkan diagnosis penyakit yang tepat.

๐‰๐š๐ง๐ ๐š๐ง ๐ญ๐ž๐ซ๐ฅ๐ž๐ฐ๐š๐ญ ๐ฎ๐ง๐ญ๐ฎ๐ค ๐ฆ๐ž๐ซ๐š๐ฐ๐š๐ญ.