pesakit buasir dengan laser

pesakit buasir dengan laser

pesakit buasir dengan laser

Haemorrhoids Can Be Spotted with 2 Simple Steps!

Haemorrhoids Can Be Spotted with 2 Simple Steps!

Ibu hamil, adakah anda mengalami pengalaman yang sama seperti Mahirah? Tenang, anda tidak bersendirian. Buasir adalah penyakit yang lazim berlaku, terutamanya wanita-wanita hamil lebih banyak berisiko mendapat buasir.

Bersamalah kita mendengar, Mahirah berkongsi pengalaman sendiri, antara gejala-gejala seperti berikut:

  • Rasa tidak selesa
  • Rasa gatal-gatal di sekeliling dubur
  • Darah merah terang selepas membuang air besar
  • Rasa sakit ketika membuang air besar dan semasa duduk
  • Merasa satu bonjolan kecil dan lembut di dalam atau di sekeliling dubur

Pada mulanya, mungkin hanya rasa gatal dan sakit. Jika tidak dirawat, ia boleh menjadi kronic sampai berlaku pendarahan ketika membuang air besar. Buasir yang terkeluar dari dubur boleh menyebabkan kesakitan, atau sukar untuk duduk dalam posisi yang betul, andainya ia tersepit.

Pengubahsuaian diet dan gaya hidup ibu hamil seperti pengambilan makanan kaya serat, minum air yang banyak, kurangkan makanan berlemak, kerap bersenam, menjaga kesihatan dubur, kurangkan meneran dan mencegah sembelit adalah antara cara-cara untuk mencegah buasir ketika kehamilan.

Secara umumnya, pengambilan serat adalah satu kaedah rawatan yang selamat dan berkesan. Lebihkan pengambilan serat dalam makanan anda, misalnya buah-buahan, sayur-sayuran hijau dan bijirin boleh menbantu proses pembuangan air besar lancar.

Serat akan melembutkan dan miningkatkan saiz najis serta mengurangkan kebarangkalian pesakit meneran ketika membuang air besar. Keadaan ini seterusnya dapat mengurangkan tekanan pada dubur dan kejadian buasir dapat dikurangkan.

Jangan pandang ringan jika berlaku sembelit, atau rasa kesakitan dan pendarahan ketika pembuangan air besar. Bincanglah dengan doktor bagaimana boleh mengurangkan gejala-gejalanya.

Meneran lama-lama bila duduk di tandas ialah antara satu sebab meyebabkan buasir lebih melarat. Terlalu banyak tekanan untuk mendorong najis keluar tidak baik untuk bayi anda.

๐’๐ฎ๐ฆ๐›๐ž๐ซ ๐๐š๐ซ๐ข: ๐–๐š๐ง๐ข๐ญ๐š ๐‡๐š๐ซ๐ข ๐ˆ๐ง๐ข ๐“๐•๐Ÿ‘

pesakit rawatan buasir laser

ย 

pesakit rawatan buasir laser

ย 

pesakit rawatan buasir laser

ย 

WSM Medic

[๐๐ฎ๐š๐ฌ๐ข๐ซ] ๐“๐ž๐ฌ๐ญ๐ข๐ฆ๐จ๐ง๐ข ๐๐ž๐ฌ๐š๐ค๐ข๐ญ – ๐๐ž๐ง๐ ๐š๐ฅ๐š๐ฆ๐š๐ง ๐’๐ž๐จ๐ซ๐š๐ง๐  ๐ˆ๐›๐ฎ ๐‡๐š๐ฆ๐ข๐ฅ ๐Œ๐ž๐ง๐ ๐ž๐ง๐š๐ข ๐‘๐š๐ฐ๐š๐ญ๐š๐ง ๐๐ฎ๐š๐ฌ๐ข๐ซ ๐๐ž๐ง๐ ๐š๐ง ๐‹๐š๐ฌ๐ž๐ซ โ€“ ๐๐š๐ซ๐ญ ๐Ÿ‘

Mahirah memilih kaedah laser untuk merawat buasir kerana risiko berulang buasir yang rendah (low recurrence rate), yang dijelaskan oleh Pakar Bedah dari Pusat Perubatan Universiti Malaya.

Selepas selesai rawatan Laser untuk Buasir, mula-mulanya Mahirah rasa takut untuk pergi ke tandas kerana bimbang mungkin mengalami kesakitan selepas pembedahan. Setelah dia mencuba, barulah dia sedar bahawa tidak merasa sakit langsung, walaupun sejurus selepas pembedahan. Katakannya, merasa selesa dan tidak sakit semasa membuang air besar.

Rawatan Laser mengecutkan buasir dari dalam melalui pembekuan haba. Dengan hanya satu tusukan kecil (kurang daripada 2mm), haba disinarkan melalui fiber laser yang halus dan mengecut Buasir tanpa mencederakan otot-otot sphincter dalaman.

Proses pemulihan selepas Rawatan Laser adalah sangat cepat memandangkan cuma satu luka yang kecil dibuat.

  • Fiber laser dimasukkan ke dalam buasir (piles) melalui tusukan kecil.
  • Dengan menggunakan tenaga laser, saluran darah kepada buasir tersebut tertutup dan buasir mengecut.
  • Fibrosis akan berlaku di antara tisu buasir akan mengecutkan lagi buasir secara beransur-ansur.

Ketepatan laser (tanpa mencederakan tisu di sekitarnya), sifat penutupan salur darah yang berkesan serta tanpa pendarahan adalah key faktor-faktor utama mengapa Mahirah merasa selesa selepas Rawatan Buasir dengan kaedah Laser.

๐’๐ฎ๐ฆ๐›๐ž๐ซ ๐๐š๐ซ๐ข: ๐–๐š๐ง๐ข๐ญ๐š ๐‡๐š๐ซ๐ข ๐ˆ๐ง๐ข ๐“๐•๐Ÿ‘

Testimoni Pesakit: Gejala-gejala buasir dan pengalaman seorang ibu hamil (Part 1)

Testimoni Pesakit: Perlu ke saya mendapatkan rawatan buasir ketika hamil? (Part 2)

Testimoni Pesakit: Nasihat daripada pesakit selepas rawatan laser untuk buasir (Part 4)