...
Skip to content

Rawatan Laser Fistula Anus

Rawatan Laser Fistula Anus in Malaysia Kuala Lumpur.

Further check if you have experience other anal fistula symptoms as stated below:
♦️ Frequent smelly abscesses (pus) leakage
♦️ Passing blood or pus during bowel movements
♦️ Irritation of the skin around the drainage opening
♦️ Pain or tenderness around anal region while sitting down, moving around or during bowel movements
♦️ Pain with bowel movements
♦️ Fever

These are the common anal fistula symptoms. Same as other diseases, everyone may experience different symptoms. One may suffer from one symptom only, or could be all symptoms.

By now, you will have an idea when you shall see a doctor for an advice on anal fistula treatment. Contact us today if you wish to have recommendations of the nearest hospital and doctors. 📞📩

#wsmmedic #analfistula #fistulainano #analfistulasymptoms #signsofanalfistula #smellydischarge #frequentpusleakage #fistulatreatmentmalaysia #laseranalfistula

WSM Medic Website: https://wsmmedic.com/treatment-laseranalfistula/

Rawatan Laser Fistula Anus, what is anal fistula

Apakah maksud Fistula Anus?

Penyakit fistula anus (anal fistula) ialah pembentukan saluran kecil antara hujung usus besar dan kulit di sekeliling dubur. Fistula sendiri adalah saluran penghubung antara dua bahagian badan atau saluran darah. Bukaan pada kulit perianal selalunya kecil – sangat kecil sehingga ramai orang mungkin tidak menyedarinya.

Pembentukan ini adalah hasil daripada jangkitan pada kelenjar dubur yang menyebabkan pengumpulan nanah (abses) dalam tisu berdekatan. Kadangkala, bakteria, bahan najis atau bendasing boleh menyumbat kelenjar dubur dan mewujudkan keadaan untuk rongga abses terbentuk.

Dalam kebanyakan kes, fistula anus melibatkan saluran tunggal yang menghubungkan bahagian dalam dubur/rektum dengan kulit di sekeliling dubur. Kadang-kala, abses akan mengalir sendiri dan meninggalkan saluran kecil di belakang. Dalam sesetengah kes, penyakit adalah lebih kompleks di mana abses mungkin menyebabkan pembentukan “saluran sekunder” atau bercabang jika abses terperangkap di dalam terowong, atau sesetengahnya mungkin mempunyai berbilang saluran, berpotensi dengan lebih daripada satu bukaan pada kulit.

Fistula diklasifikasikan mengikut hubungannya dengan sebahagian daripada kompleks sfinkter dubur. Berdasarkan klasifikasi Park, terdapat 4 jenis fistula anus utama: fistula inter-sfinkter (paling biasa), fistula trans-sfinkter, fistula supra-sfinkterik, dan fistula ekstra-sphinkterik.

Fistula inter-sfinkterik (intersphincteric fistula) bermula antara otot sfinkter dalaman dan luaran, melalui sfinkter dalaman (tidak melintasi otot sfinkter luar) dan terbuka dekat dengan dubur.

Fistula trans-sfinkterik (transsphincteric fistula) bermula antara otot sfinkter dalaman dan luaran, melintasi sfinkter luar dan membuka satu inci dari dubur.

Fistula supra-sfinkterik (suprasphincteric fistula) biasanya terbentuk di antara otot sfinkter dalaman dan luaran, memanjang ke atas dan melintasi otot puborectalis kemudian menurun melalui otot puborectalis dan otot levator ani dan membuka satu inci dari dubur.

Fistula ekstra-sfinkterik (extrasphincteric fistula) bermula di rektum atau kolon sigmoid yang berkembang ke bawah, melintasi otot levator ani dan membuka ke dalam kulit di sekitar dubur.

Fistula submukosa (submucosal fistula) melepasi secara cetek di bawah submukosa dan tidak melintasi mana-mana otot sfinkter

Malaysia Piles Buasir Treatment

Jenis-jenis Fistula Anus

Tanda-Tanda Anda Mungkin Menghidapi Fistula Anus

 • Demam
 • Abses daripada dubur yang kerap
 • Sakit atau kelembutan di sekitar dubur apabila anda duduk, bergerak atau semasa membuang air besar.
 • Saliran berdarah atau berbau busuk (nanah) daripada lubang di sekeliling dubur
 • Kerengsaan kulit di sekeliling dubur akibat saliran
 • Sakit dengan pergerakan usus
 • Darah atau nanah semasa membuang air besar
 • Kesukaran mengawal pergerakan usus

Anda hendaklah mendapatkan nasihat daripada doktor jika anda mengalami gejala-gejala ini.

Fistula anus sering berlaku daripada kelenjar dubur yang telah mengalami jangkitan nanah (abses). Fistula juga boleh berlaku dengan keadaan tertentu seperti penyakit radang usus (cth. penyakit Crohn, kolitis ulseratif), penyakit sistemik (cth. Tuberkulosis, diabetes, HIV) atau cirit-birit kronik.

Pilihan Rawatan Fistula Anus

Untuk menyembuhkan fistula anus, selalunya pembedahan amat diperlukan. Pilihan rawatan konvensional dalam merawat fistula anus adalah fistulotomi dan fistulektomi, iaitu pembedahan yang memotong kulit dan otot di sekeliling terowong ke alur secara terbuka untuk penyembuhan / selalunya memerlukan sebahagian kecil otot sfinkter, yang terakhir adalah lengkap. pengasingan saluran fistul.

Prosedur Advancement flap (AF) adalah kaedah lain dalam merawat fistula anus, di mana tisu mukosa di luar pembukaan dalaman fistula dipotong secara terbuka, diangkat dan diikat dengan pembukaan dalaman. Bukaan luar tersebut akan dibiarkan secara terbuka bagi membolehkan nanah itu dikeringkan.

Selain itu, Prosedur Pengikatan Saluran Fistula Antara Sphincterik (LIFT) adalah alternatif kepada AF, di mana sekiranya saluran fistula dikenal pasti berada di dalam ruang antara sphincterik. Setelah ia dikenal pasti, kulit di sekeliling saluran akan dipotong secara terbuka, diikuti dengan pengikatan seluruh saluran fistula dengan menggunakan jahitan yang  boleh dilarut

Rawatan Minimal Invasif Terkini,

Laser Fistula Anus

Ia adalah kaedah rawatan minimal invasif yang baharu untuk merawat fistula anus tanpa melibatkan sebarang pemotongan saluran. Otot sfinkter yang bertanggungjawab untuk kontinensia terhindar dan tidak dipotong untuk mengelakkan kejadian inkontinens.

Semasa prosedur, fiber laser yang sangat fleksibel akan disalurkan melalui bukaan luar, sepanjang saluran fistula dan melalui bukaan dalaman. Tenaga laser yang tepat dihantar secara homogen pada 360 darjah pada hujung gentian, ablasi tisu granulasi endoluminal dan tutup dinding epitelium saluran fistula secara serentak seperti zip, tanpa merosakkan gentian otot sekeliling sfinkter.

Invasif Minimal

Tidak melibatkan luka terbuka yang besar kerana tiada pemotongan atau pembuangan saluran fistula.

Penjagaan Otot

Tiada masalah inkontinensi kerana fiber Laser kecil (1.8mm) dimasukkan ke dalam saluran dan menutup saluran dalaman.

Cepat Sembuh

Pembaikan tisu yang lebih pantas kerana hanya bukaan yang kecil sahaja diperlukan untuk memasukkan fiber Laser ke dalam saluran fistula untuk menutupnya. Pesakit boleh pulih dan kembali melakukan aktiviti normal dengan lebih cepat.

Soalan Lazim

Doktor mungkin akan mencadangkan kepada anda untuk meletakkan penyaliran seton pada fistula anda supaya dapat mengalirkan lelehan yang terkumpul dalam saluran tersebut serta dapat merangsangkan pertumbuhan lapisan epitelium baru pada trek fistula dan selain itu dapat mencipta fistula yang berkaliber homogen sepanjang saluran tersebut.

Kebiasaanya pesakit akan dikeluarkan selepas 1 malam di hospital

 1. Kaedah penjimatan sfinkter yang mengekalkan kontinensia dubur tanpa risiko inkontinens
 2. Pembedahan yang invasif minimal berbanding kaedah konvensional, tiada pemotongan pada saluran fistula
 3. Cepat pulih dan boleh kembali aktiviti harian seperti biasa
Rawatan Laser Fistula Anus, what is anal fistula

Kesimpulannya

Rawatan Laser Fistula Anus adalah kaedah rawatan minimal invasif untuk merawat fistula anus tanpa melibatkan sebarang pemotongan saluran. Dalam prosedure Laser, otot sfinkter yang bertanggungjawab untuk kontinensia tidak akan dipotong atau dicedera, oleh itu risiko inkontinens adalah sangat minimum.

Anda Layak Mendapat Risiko Inkontinens Terendah Untuk Fistula Anus

Minimally Invasive

Non-cutting

Fast recovery

Day-care or short hospitalization

High satisfaction with low recurrence rate

© WSM MEDIC All rights reserved 2024